-
Aktualny poradnik EP8 dla FB by uniq3RN
Poradnik napisany z myślą o innym forum ale może tutaj też komuś się przyda 
Cześć, swoją przygode z Cabal Online zacząłem w 2007roku. Akutalnie jestem gulid masterm SolariS z Jupiter, prawdopodobnie najlepszej gulid na eu. Początkowo grałem na serverze '' Mars'' gdzie po opiniach graczy uzyskałem tzw '' max '' tzn. max eq, nieprawdopodobnie wysoki honor jak na ep2 i wiele achivmentów nie realnych do wykonania przez ''zwykłych'' graczy. Jednym słowem pro FS. Niestety jak wszystko w życiu się kończy, tak samo moja kariera na Marsie dobiegła końca, tym samym zakończyło się moje granie FS. Po pół rocznej przerwie wróciłem do Cabala, miałem kilka znajomych na serverze ''Jupiter'' i również grał tam mój brat więc postanowiłem wznowić swoje granie, lecz tym razem inna postacią. Nigdy nie podobał mi się fb, w ep1 praktycznie nie istniał, w ep2 debuffy itp. ale co z tego skoro i tak był po prostu słaby, i to były właśnie główne argumenty aby grać FB. Tutaj zaczyna się moja historia związana z FB, tutaj zaczyna się mój autorski poradnik dla wszystkich FB, jak i dla wszystkich graczy. Poznacie zalety/wady FB, wspólnie rozwiążemy dylematy dotyczące wszystkiego co jest związane z Force Bladerem.
Jeszcze zanim zacznę pisać o tematach czysto związanych z FB proszę o jedną bardzo ważną rzecz. Poradnik to tylko poradnik, najważniejsze jest to aby mieć swój własny styl gry, poradnikiem można się posiłkować, poradnik może pomóc w wielu pytaniach, ALE nie można robić wszystkiego tak jak ktoś napisze, ważne jest abyście sami testowali, ryzykowali i uczyli się na własnych błędach bo robiąc coś jak inni, nigdy tak naprawdę nie zostaniemy docenieni przez innych. Polacy to kreatywny naród i niech tak zostanie.
FB How to Play 
Wstęp
Force Blader jest jednak troszeczkę nie typową postacią mele. Bardziej brany do party przez support w postaci debuffów, nigdy nie doceniany na tle innych postaci w kryteriach DMG. W epizodzie 8 następuje zmiana, i również nasza definicja Force Blader zostaje zmieniona. Force Blader – to postać typowo mele, prawdopodobnie najlepszy dps na bm3, debuffy które robią różnicę w party, jak nim grać ?
Beginner.
Tworzymy naszego bohatera, wybieramy wymarzony wygląd bo akurat w Cabalu postać można robić nawet kilka godzin [ ironia off ] Do 100lv praktycznie nie robimy nic konkretnego, statystyki rozdajemy pod growth, robimy questy aby uzbierać alz, skillujemy postać i na setnym lv próbujemy już mieć range skillów trans/trans. Skille kupujemy wszystkie i sprawdzamy jak działają, to jest bardzo ważna rzecz.. jaki jest sens kupować wybrane skille przez innych graczy, skoro nawet nie wiem jak wyglądają te inne skille których nie miałem okazji kupić bo jakiś palant zdecydował z góry za mnie
tak więc kupuje wszystkie skille po kolei, nie mamy miejsca na skille więc wywalamy jakieś słabe i kupujemy te nowsze, na 100lv z rangą trans, stworzymy swoje własne drzewko skillów. Oczywiście pokaże Wam moje drzewko, jak ja rozłożyłem skille, lecz Wy możecie sugerować się sobą, bo jak wcześniej napisałem, poradnik nie ma za Was robić postaci lecz pomóc Wam w wielu dylematach, i tutaj właśnie zaczyna się nasz pierwszy wspólny dylemat, dylemat skilli które mam kupić.
Moje drzewko skilli, dla niektórych oczywiste, dla niektórych dziwne, opisze czemu wybrałem te skille, czemu tak rozdałem punkty a nie inaczej.
Skille sword :

I tak
już pewnie zwróciliście uwagę, slotów na skille sword fb posiada nawet za dużo, więc możemy mieć praktycznie każdy skill, podbity na na lv który tylko zachcemy.
Czemu GM, COMP, TRANS na 9 lv ?
Strasznie lubie TG, a na tg długie mulityshoty jakimi są właśnie gm i comp używa się często, tylko dlatego mam je na 9lv. Również na exp te skille lepiej się sprawują na lv 9 ponieważ można je używać niemal caly czas. Jeżeli ktoś jest fanem pvp eu style, bądz nawet KR to polecam podbicie GM na lv 20, to jest najlepszy finisher w grze i może zrobić niezłą różnicę ( o pvp będzie jeszcze duzoo informacji ) trans może być nawet na 15lv, pamiętajmy ze trans ma w sobie kilka niezłych debuffów, -CD i -CR, aczkolwiek to również wielkie aoe, dylemat dla Was, używać częściej słabsze, czy używać rzadziej mocne. Comp może zostać podbity do lv 12- wszystko zależy od Was.
Małe info : GM- infernal impact. Comp- Assassinate. Trans- Seal of Domination.
Shorty jakie lv ?
Tylko i wyłącznie lv 20.
Małe info : shorty to szybkie skille takie jak np., impact stab.
Stun na jakim lv ? I jak powinno wyglądać combo stun ?
100% Stunlock Combo: Stigma -> Rising -> Force slash -> GM -> Comp (wszystko musi byc wbite na excellent albo troche ponad excellent, jesli wbije sie wczesniej to za wczesnie uderzymy stigma, i stuna nie bedzie wogole na mobach).
Stare combo podane przez gracza o nicku Kapa, zlejmy je, przecież teraz mamy trans
lecz jeżeli ktoś by się uparł to można zrobić perfect stun, aczkolwiek ja nie polecam tego comba.
Moje combo bogów na exp, TRANS ,COMP, STIMGA, GM
stigma lv 18, reszta lv 9. Jeżeli moby są ustawione daleko to opuszczam stigme i szybko używam transa, jeżeli moby są blisko a ja jestem jedną noga na skórce od banana i zaraz padne to opuszczam transa i używam stigme. Wszystko zależy od sytuacji.
Małe info: stun- Infernal stigma. Combo bogów- nic innego jak kochane przez wszystkich combo typu COMP, TRANS, GM super sprawdza się jeżeli wiem iż i tak przegram pvp a może będę mieć cirty ale o tym w dziale pvp. Stun luck- takie combo gdy moby nie zatakuje Cię nawet raz.
Skille magic :

W tym momencie zaczynają się małe schody. I również tutaj fb najczęściej maja odmienne opinie.
Wszystkie buffy oczywiście na lv 20, oprócz ''Enchant'' tego wgl nie używamy na wysokim lv. Jak zauważycie, z im wyższą ranga skilli, dostajemy nowego buffa na attack:
Fire blade
Ice blade
Lighting Blade
Nie ma sensu wywalać starego i zastępować nowym, maxujemy stary buff blade na lv 20 po czym nie używamy go i kupujemy następny. Czemu? Bo już na 140lv możemy używać dwa blade buffy jednocześnie, a na 170 jak pewnie się domyślacie możemy używać 3 buffy 
Punktów w magic będzie nam brakować, musimy je rozdać bardzo dobrze, przemyśleć pod jakim kontem będziemy używać naszego bohatera, niestety nie możemy wszystkich buffów i debuffów podbić na lv 20.
Debuffy i skille które musimy podbic na lv 20 nie zważając na nic.
Debuffy : Mana Freeze, Enervation, Filed of Enervation, Hard luck
Skille : Stone Cannon, Aqua Cannon, Lighting Cannon,
Cannony podbite na lv 20 są tylko ze względu na bm1( o bm1 pożniej ).
Dlaczego wind cannon nie na 20lv ? A wkleje ? Czemu nie na 15 lv ?
Wind Cannon to Cannon odpowiedzialny za def rate i attack rate, moim zdaniem na bm1 i tak mam już pokazną ilośc def rate i attack rate dlatego też nie uwzględniłem go na lv 20 (więcej o bm1 pózniej). Wkleje tylko na lv 15 ponieważ różnica w czasie trwania wklei między lv 15 a 20 to tylko 3sec, lub aż 3sec, każdy sam z Was musi zdecydować czy to tylko 3 bądz aż 3
Małe info: wkleja- Execration, Filed of Excreation. Czas trwania wklei na 15lv =17sec, 18lv=18sec,19lv= 19sec, 20lv=20sec.
Dlaczego używasz debuffa '' Lower Defense'' ?
Przez wielu niedoceniany debuff, lecz jego wartość rośnie wraz z defem przeciwnika. Coś co może poprawić dps zawsze jest mile widziane, dlatego też używam Lower Defense. Niestety na jego rzecz osłabiam sobie wkleję i bm1 pod względem def rate i attack rate, aczkolwiek dla mnie to dobry deal
Darkness na lv 13
? debuff który zmniejsza range, czemu tak nisko podbity ?
Nie ważne na jakim lv będziesz mieć darkness, on i tak zmniejszy range przeciwnika od 0 do 8, natomiast zwiększa się duracja debuffa na opponencie, dla porównania na 3cim lv darkness trwa 13sekund, na lv 13 ( na tym lv ja posiadam darkness ) owy debuff trwa już 23 sec, na lv 20 debuff jest aktywny 30sec. Ja po prostu wpakowałem wszystkie punkty które mi zostały w darkness, dlatego jest na lv 13. Podobnie jest z buffem Resist Intension, nie ważne na jakim lv go posiadasz, on i tak będzie dawać takie same statystyki, zwiększy się tylko jego czas trwania, a przecież możemy go aktywować kiedy tylko chcemy 
Regenaration- czy to w ogóle się przydaje ?
Odpowiedz jest jedna, tak przydaje się. Auto heal to potężna broń na pk i pvp.
Guard Break, po co go kupiłeś skoro jest na pierwszym lv ?
Używam go tylko do lurowania mobów.
Kończąc już wątek o skillach, pamiętajcie wszystko leży w Waszych głowach, znam Fb którzy posiadają wkleje na lv 18, a np. darkness na lv 3. w Moim odczuciu, moje drzewko umiejętności jest bardzo uniwersalne, bardzo dobre na pvp ale również na pve są małe bonusy jak Lower Defense.
Upgrade :
Kolejny temat gdzie trzeba troszeczkę popisać. Faktem jest iż każdy FB musi posiadać 2x upgrade na attack, 1x upgrade na hp 1x duży upgrade na def i zostają nam dwa wolne sloty.
Moje upgrade drzewko :

Pierwszy wolny slot zastąpiłem małym upgrade na defa, natomiast drugi slot z myślą o bm1, wykorzystałem upgrade duży na magic. Tracę całkiem pokazną sume def rate, co troszeczkę może szkodzić w pve, nigdy jednak nie byłem fanem def rate więc prawdę mówiąc nie przeszkadza mi ten brak def rate. Niby można by skasować mały upgrade na def i wybrać, duży upgrade na def rate. Lub, w ogóle nie brać upgrade na magic tylko def rate i def. Wszystko zależy od Waszego stylu gry.
Małe info: mały upgrade = upgrade zaczynające się od low skilli, np. HP od novice. Duże upgrade = upgrade zaczynające się od rangi g master.
Teraz przejdzmy do rzeczny niby banalnej, lecz może komuś się przyda.
Statystyki naszego Bohatera : w co rozdać statystyki po 100lv.
Mamy 100lv i skille trans / trans, statystyki wraz z nowym lv dodajemy w dex a resztę pod itemy. Czyli np. mam Mithril suit +0 i chciał bym go używać ale boje się iż zepsuje sobie postać bo dodam statystyki nie tak jak jest napisane w poradnikach. A więc czytelniku, dodajesz statystyki pod owy Mithril suit +0 a resztę punktów w dex, każde zbędne punkty dodajemy pod dex, str i int tylko pod itemy.
Czy jest jakaś inna ścieżka rozwoju postaci ?
Można by dodawać punkty w str a dex i int pod itemy, jest nawet kilku takich fb którzy tak zrobili, jednak dodając punkty w str tracimy duże ilości def rate i trochę defa, pierwszy i ostatni raz napisze iż w tym wypadku raczej nie opłaca się przekładać def i def rate na rzecz kilku punktów attacku, przelicznik attack w dex i str jest niemal taki sam. Oczywiście jak zawsze decyzja należy do Was.
Warto w tym punkcie poruszyć jedną bardzo ważna kwestie, pisząc o bulid full dex raczej oczywiste jest iż powinienem nosić katane, bo ona ma statystyki pod dex, natomiast odwrotnie, jeżeli mam statystyki pod str to powinienem nosić blade. I teraz Was zaskoczę, ja mam bulid dex a używam blade. Dlaczego ? Bo zyskuje dwa attack a nie tracę prawie nic, to tylko 30 punktów więcej w str
[ btw blade wyglądają dużo ładniej ;P ]
a czy jest sens próbować rozdać statystki pod int i stać się tzw. Magic FB ?
Myślą gry było zrobienie postaci która będzie używać skilli sword i magic, i tak jest bo przecież używamy debuffy i buffy
Nie ma sensu bawić się w magic FB ponieważ jest on totalnie bezużyteczny na dungach, na pk i pvp również dużo nie zdziałamy. Wraz z wejściem bm3, wszystkie '' hybrydy '' i postacie na siłę stworzone przez graczy jak np. mFS i właśnie mFB przestały istnieć. Lecz jest jeden mały haczyk związany z itemami magic amp, ale o tym więcej w pvp info.
Po wbiciu 125lv oprócz tego iż otwieram nam się nowa mapa, dostajemy również możliwość zdobywania AP, które jest bardzo ważne. Dzięki AP możemy wbijać runki, a runki to bardzo przyjemna sprawa. Każdy szanujący się gracz musi posiadać owe runki. W woli ścisłości runki poprawiają nam statystyki np. runa na hp daje nam bonusowe 150hp. Podstawowe runy które musimy mieć to:
Sword amp
Attack
CD
Max rate
HP steal
HP absorb limit UP
STR
DEX
INT
HP
MP
DEF
DEF RATE
i zostają dwa wolne sloty. Niektóre runy są drogie a niektóre tanie. Na początku pewnie nie mamy zbyt dużo alzu, więc owe dwa wolne sloty wykorzystujemy mega tanimi runami na exp i party exp. Potem możemy wbić np. def rate. Wraz z rozwojem postaci, kupujemy coraz lepsze runy. W momencie wymaxowania wszystkich runek, usuwamy exp i party exp, i kupujemy attack rate, magic attack lub resist stun, ja osobiście posiadam attack rate i resist stun.
Attack rate ze względu na ep10, a resist stun bo stun to jedyna forma resistów której nie można uniknąć, down i koncback effect można uniknąć ale o tym więcej w pvp info. Tutaj niestety musicie być jak dummy i posłuchać się mojej skromnej rady iż nie ma sensu ''testowac'' np. runy na alz bomb bo jest ona totalnie bezużyteczna, każdy w Cabalu ma te same runy więc tym razem zróbcie jak wszyscy
Vamp stuff
na około 115lv musimy powoli zacząć już myśleć o vampiric stuff.
Co to vampy ? I po co one są ?
Vamp to jedna z głównych rzeczy do expienia/gry pve, jest to nic innego jak procentowy wysys z moba, innymi słowami, atakuje moba lub moby i wraz z każdym zadanym hitem, jakaś część hp wraca do mnie. Aby Vamp działał, musimy posiadać hp steal, hp steal można mieć z brancoletek lub np. rączek. % wysysu zależy od naszego dmg, nie będę się tutaj rozpisywać ale potrzebujemy minimum te 3% na low lv starczy nawet ten 1%. Oprócz hp steal równie ważną rzeczą jest max hp per hit, zdobywamy go z kolczyków, amuletu, na low lv vamp amulet jest wskazany, potem już tylko amulet of pain. Max hp per hit również możemy zdobyć np. ze slotów w butach. Jeżeli wyruszamy expic to nie zapominajcie uzbroić się w vamp stuff bo bez tego expienie jest strasznie ciężkie.
W tym momencie zamyka się pierwsza część poradnika '' FB How to Play '' wiesz już :
-Jakie skille powinien mieć Twój bohater.
-Jakie Upgrade powinieneś mieć.
-Już wiemy jak ważne są runy.
-Wszystkie informacje do 100lv posiadam.
-Oczywiście wiem jak rozdać statystki do 100lv i potem.
-Combo na pve, stun lock.
-Nie warto inwestować w magic FB.
-Vamp stuff mam zawsze w inventory.
Niektóre informacje które podałem są ''schowane'' w słowach, wystarczy kilka razy przeczytać pierwszą część poradnika a na pewno zdobędziecie taka wiedzę jaka przedstawiłem w punktach wyżej.
Jednym słowem posiadasz taką wiedzę na temat FB iż spokojnie możesz skupić się na rzeczach ważniejszych i nieco trudniejszych. Faktem jest iż tak naprawdę Twoja przygoda z Cabalem zaczyna się wraz z przekroczeniem progu 125lv.
A więc zaczynamy 
So close to be a real Force Blader
PVE
Drogi w Cabalu musimy podzielić na dwie : PVP, PVE. Zacznijmy od Pve.
Pve grając Fb jest całkiem ciekawe, debuffy, bardzo dobry dps, najsilniejsze skille comp i gm w grze naprawdę uprzyjemniają grę. Grając FB musimy bardzo dobrze ogarniać system combo, i zrobić jakieś ciekawe bindy aby po prostu łatwiej nam się grało
UI- interfejs
UI w cabalu jest bardzo ważne, UI musi Tobie czytelniku się podobać, musi być przejrzyste. Ważna rzeczą UI są bindy, bindy klawiszy. Niektórzy lubią grać samą myszką, a są tez tacy co używają bindów klawiatury.

Na screenie widać moje skill bary, w czerwonych kwadratach zaznaczyłem gdzie mam bindy i po co one są np. pasek bm2, pod R debuff na alt+1, alt+2, alt+3 debuffy, wszystko pod reką ;P nie muszę nic szukać myszką. Oczywiście to jak Wy sobie ułożycie skille i bindy to tylko Wasza sprawa, każdy ma swój styl gry, najważniejsze jest to aby grało się przyjemnie
Małe info : na f5 mam zaznaczanie siebie pod retarget, klawisze myszki to np., auto pk, zaznaczanie opponenta, auto attack.
Ok, klawiszologie mamy już opracowaną, wiemy gdzie co jest na danym pasku więc przechodzimy do konkretów. Przede wszystkim :
Combo
Napisz jeszcze raz combo na exp, combo na dps, i praktycznie użycie skilli na dungach.
EXP: tak naprawdę nie ma jakiegoś super combo pod exp, po prostu wrzucamy COMP, GM, TRANS, + STIGMA, kiedy moby są daleko to używamy transa który ma całkiem pokazny ''down'' bo aż 75%, natomiast analogicznie do sytuacji kiedy moby są blisko to używamy stigme aby je zestunować, chyba że już mamy padać to szybko compl dla wysysu. Wszystko zależy od danej sytuacji, musimy być przygotwani na każdy scenariusz. Czy opłaca w ogóle właczać combo ? Jeżeli się expi duo to raczej nie bo mobki bardzo szybko umierają, na solo expa polecał bym, aczkolwiek można spokojnie grać bez combo.
Expiąc z wizzardem w pt używamy cały czas bm3, jeżeli na nie mamy bm3 to aura.
PVE DPS: Zacznijmy od tego iż rzadko teraz używa się combo dps w dungach, bo rzadko używa się bm1, a jak każdy wie na bm1 można używać systemu combo. To nie zmienia faktu iż istnieje całkiem fajne combo dps.
Force Assault lv 20, Force Slash lv20, Seal of Domination ( ja mam lv 9 ), Assassinate ( ja mam lv 9 ), Impact Stab lv 20, Infernal Impact ( ja mam lv 9 ) do tego czasami możemy dorzucić Dance of Ruin lv 20.
Jaki sens ma to combo, rzucamy dwie doty ( Force Assault, Force Slash ) dota to skill który ma jakiś hp down w sobie ← najprostsza definicja, potem od razu castujemy trasna który zarzuca debuff na -cr i cd, w tym momencie castujemy najsilniejszy skill czyli compl, opponent jest zdebuffowany i dostaje nagle compla, znowu short czyli Impact Stab który jest zwykłym zapychaczem dla dps, i na koniec GM, w całym tym combo możemy castować międzyczasie Dance of Ruin z – defem, całkiem przyjemny skill.
Praktyczne użycie skilli które posiada FB
Praktycznie użycie skilli w danym momencie jest bardzo ciężkim orzechem do zgryzienia przez force bladerów. W Pve bardzo często chodzi o to aby łamać dane schematy, więc np. nie macie się sztywno trzymać comba które podałem na pve dps, bo czasami np. boss może podejść do wizzarda który zaczął agrować, a Wy dzięki temu w komiczny sposób zaczniecie gonić bossa co wprawi party memberów w nie lada śmiech. Boss zaczyna się kręcić, wizzard bądz fa przejmują agro a my jesteśmy w momencie combo, i co wtedy ? Nic prostszego, boss ucieka to ja używam Abyssal Crystal następnie trans po czym doskakuje do bossa z Force Kick lub Force Assualt, i kontynuuje combo.
Na BM1 mogę używać wszystki skille.
Na BM2 przydaję się trans, gm oraz Force Assulat.
Na BM3 force kick to podstawa wszystkiego.
Pamiętajcie aby mądrze korzystać ze skillów które posiadamy nigdy nie wiadomo kiedy przydadzą się skille takie jak Illustion Stab czy też Soaring shot :-)
Jakie debuffy używać, jak często je castować ?
Podstawą jest Hard Luck(lv 20) i Enervation(lv 20) Praktycznie na każdym bossie cały czas musimy utrzymywać owe debuffy. Gdy musimy zdebuffować większą ilość mobów to używamy tylko Filed of Eneravtion(lv 20). Gdy boss się rusza i przeszkadza to party, to wklejamy go, a gdy trzeba lurować to rzucamy Darkness. Debuffy to banalna sprawa więc nie powinno tutaj być problemów.
Jakie BM mamy używać na dungach ?
Praktycznie cały czas używamy BM3, bo jest po prostu najlepsze. W Extrymalnych sytuacjach gdzie np. coś musimy tankować to przechodzimy na tryb songo mode, czyli BM1. BM2 niestety odchodzi do szafy, podobno w ep10 ma być troszeczkę poprawione jak zresztą bm2 u wszystkich class, lecz na razie praktycznie nie używamy bm2, wyjątkiem jest np. fi gdzie zabijamy ognisko, wpadamy na statek bijemy moby i aby nie tracić z partnerem czasu to używamy BM2, na conne i 2x formy capitan. Faktem jednak jest iż różnica w dps/dmg między BM2 a BM3 jest tak ogromna iż nikt nie pali się do używania BM2.
DPS : bm3 > bm2 > bm1
i tak każdy musi zapamiętać.
Pisząc tak dużo o battle mode FB, błędem by było nie opisanie ich.
BM1- Według wielu uważane za as w rękawie każdego FB, prawdą jest iż bm1 u FB to bardzo fajna sprawa. Super DEF, SUPER, HP czyni z nas dobrego tanka, osobę z której ciężko zerwać agro. Najlepszy bm1 ( z bm1 ) na TG- BM1 klasyfikuje FB do bycia killerami buliderów czy tez uber tankami do budowania. Wartość przelicznika statystyk jak attack,hp, def, def rate dają nam cannony : Lighting(atak), Stone(def), Aqua(hp), Wind(def rate,attack rate) oraz magic. Dlatego bardzo ważna rzeczą jest aby np. castować aure przed odpaleniem BM1, czy też zakładać magic stuff (ringi ros,eos i wszystko co daje magic) również przed odpaleniem BM1. Każde punkty magic dla fb powinny być ważne.
BM2- Dosyć słaby BM w porównaniu do innych class, retarget aoe robi się na ''2'' natomiast dps podobno na ''3'' W pk czy też TG, BM2 FB raczej nie sprawdza się bardzo. Na TG częściej castuje się transa niż skilla z BM2. Po ep8 BM2 przechodzi do szafy i praktycznie go nie używamy.
BM3- Nowy Battle mode wprowadzony wraz z EP8, jeden z najlepszych battle mode w grze. Zabójczy dps, niezłe range, możliwość używania wszystkich debuffów, sprawia iż FB naprawdę przoduję w rankingu BM3. Ważną rzeczą jest aby znać synergie które mamy castować w danym momencie. ( tabelka z synergiami )

Combo Synergie:
TG: ABAA 3x fatal, jeżeli jesteśmy w stanie dalej kogoś bić to znowu ABAA 3x fatal
PVE: ABAA 1x fatal, BAABAABA 3x fatal – ja używam takie combo i uważam iż daje radę.
Jeżeli posiadam 60+ rate to mogę używać tylko BAABAABA 3x fatal.
Ciekawa opcją również jest ABAA fatal, 4x aab fatal i znowu 4x aab
Są fb którzy zlewają synergie na 5% attack i używają tylko crit i amp.
Testujcie- dużo zależy od Waszego eq.
Należy pamiętać iż z bm3 możemy używać force kick który jest bardzo przydatnym skillem.
Odnośnie tego jakie itemy potrzebujemy aby nasze BM działało jak najlepiej, znajdziesz w sekcji ''gear''
Na tym kończy się temat PVE u FB, przede wszystkim pamiętajcie o tym że zawsze trzeba mieć oczy szeroko otwarte, nigdy nie wiadomo kiedy będziemy zmuszeni do wklejenia bossa czy też skrócenia jego range, bądz nawet wylurowaniu. Fb wbrew pozorom może uratować party, wystarczy tylko wiedzieć jak nim grać.
Przechodzimy do części przez którą większość z Was gra FB.
PVP
Plotki mówią iż FB specjalizuję się w PVP, jest w tym trochę prawdy aczkolwiek nie do końca mogę zgodzić się z tym stwierdzeniem. Dawno temu w ep2 czy ep3 debuffy to było naprawdę coś, teraz niestety coraz więcej osób jest antymana, a wklejenie przeciwnika działa tylko na wizz i fs. Fb niestety posiada małą ilość defa i hp względem innych class mele, i to jest właśnie główny problem. Ale są tez duże plusy, musimy do nich zaliczyć debuffy, i ogromna ilość Critical Rate.
Wyżej napisałem iż sam tak naprawdę nie wiem co myśleć o pvp fb, dlaczego ? Dlatego iż PVP dzielimy na kilka dziedzin.
PVP TG
PVP EU
PVP KR
24Kanał
PK na war mapach
W niektórych dziedzinach nasz FB jest wręcz uber, a są też takie gdzie jak by odstajemy.
Spróbuje przedstawić Wam owe dziedziny PVP.
PVP TG- Zwyczajne pvp na tg, połączenie bm3 z bm1 oraz bm2 na guardy. BM3 służy głównie do bronienia guardianów bądz też przejmowania nowych punktów. BM1 natomiast należy do formy zabijania buliderów przeciwnych nacji oraz tankowania podczas budowania ( włączamy bm1a i budujemy ) BM2 to zapychacz, mamy bm3 na ct to włączamy BM2 do przejmowania guardów, warto dodać iż bm2 można odpalać z aura na farm, czyli wbiegam w opponetów i castujemy transa, na pojedynczego przeciwnika GM. Oczywiście jak farmimy to używamy wszystkie BM cały czas. Na PVP TG FB to bardzo ważna rzecz w każdym pt, debuffy na guardiany przydają się bardzo. Mana warkowi który bije bulidera potrafi ucieszyć. Generalnie FB to jedna z najciekawszych i najlepszych class na tg.
PVP EU- Standardowa forma pvp w Cabalu eu, czyli po prostu, dajemy komuś duel po czym klikamy 1,2,3,4,5 i tak dalej. Głównie wszystko zależy od rangi honoru oraz szczęścia w postaci critów. Niestety faktem jest, gdy spotkamy przeciwnika ( BL bądź WA ) na takim samym lv i takiej samej randze honoru to niestety nasi opponenci maja większe szanse wygrać niż my. Wszystko za sprawa defa i hp, bl i wa bazowo maja więcej hp i def- więc po prostu potrzebujemy więcej critów niż oni. Podobnie jest z fs- lecz on posiada słabe shorty porównując np. do bl. Z Wizzem i Fa jest różnie.
PVP KR- inaczej tak zwane, freestyle PVP. Jaka sama nazwa wskazuje freestyle czyli, określamy teren na którym będziemy się bić ,włączamy duel i jazda ( warto ustalić warunki debuffów ) Najprostsza definicja freestyle pvp to :'' Freestyle pvp to nic innego jak każde pvp z zasadami które ustalisz z opponentem '' Teraz coś o sile FB w PVP KR. Generalnie wszystkie classe mele są tutaj raczej niestety troszeczkę słabsze niż range postacie. Dowodem na to jest ostatnie Global Camp Cabal, gdzie top 3 to 2x fa i wizzard, a na czwartej pozycji dopiero był fb. Warrkowi odpadli w 1szych rundach ( podobno najlepsze warki z kr serva ) W realiach EU, fb jest mocny a zarazem nie jest. Wszystko tak naprawdę znowu zależy od naszego '' skilla '' oraz rangi honoru i też szczęśliwych critów. Musimy obrać jakąś taktyke, i najważniejsze, musimy znać skille innych class. Czasami freestyle pvp to nic innego jak wyczekanie przeciwnika. Nawiązując do siły fb to ok, jest całkiem ok lecz nie posiadamy żadnych regenów dlatego też, koledzy FB wszystko zależy od Was. Na PVP KR przydaję się duża ilość magic amp, dlaczego ? Wklejamy przeciwnika, dajemy mu oczy aby nie miał range i katujemy opponenta z cannonów oraz abyss + trans ← jest to jakaś pierwsza taktyka która musicie mieć zawsze w głowie 
24Kanał- Walki na 24kanale mogą być całkiem ciekawe, podobne do freestyle pvp lecz tutaj raczej nastawione na mass pvp. Wszystkie chwyty dozwolone
oczywiście przygotujcie się na wyzywanie od noobów gdy włączycie BM. Musimy tutaj znac taktyki KR PVP jak i TG. Fb bardzo dobrze sprawuje się w tym rodzaju pvp 
PK na war mapach- Najczęściej PK na war mapach spotyka się podczas expienia i różnego rodzaju eventów i również najczęściej odbywa się wszystko na BM. Znowu jest to połączenie kr pvp oraz tg pvp. I tutaj znowu fb jest całkiem mocny i potrafi zapaść w pamięć przeciwników.
Jeszcze raz :dlaczego napisałem iż fb jest słaby na pvp , a raczej dlaczego pisałem tak jakoś negatywnie w pierwszych zdaniach działu pvp. Na moim obecnym lvlu gry ( 20hr, 190lv ) Widzę niestety że fb to raczej support na pvp a nie jakiś ownator. Bólem jest przeżywalność, bólem jest gdy chcemy mieć DMG ale tracimy DEF a niestety ten def bardzo liczy się na pvp... Przelicznik defa na tg już teraz jest 2x. Pomimo mojego maxymalnego honoru i lvl, pomimo mojego eq dużo lepszego niż inni i tak często po prostu przegrywam ( piszę tutaj o pvp eu ) a czemu ? Bo gdy FB na takim lvl gry, nie ma crita na COMPL + jakiś short a czasmi nawet dwa shorty to automatycznie dostaje cęgi..jeżeli nie mam critów i mój opponent też nie ma to niestety ale ja przegrywam. Jest to całkiem nie sprawiedliwe ale prawdziwe. Oczywiście ze potrafię jednym compl zbić komuś 50% hp i tak samo jest z GM, oczywiście gdy critnę to przeciwnik ma małe szanse. Lecz pvp o którym teraz pisze tutaj, raczej nie widzicie często. Jest to po prostu najwyższy poziom eq i honoru a z moim defem ( 1,1k ) naprawdę nie jest łatwo. Tak koniec z tym płaczem, bo z drugiej strony również nie jest zle, więc głowa do góry i lecimy z tematem dalej.
COMB'A PVP
Więc combo pvp nie różni się jakoś mega od comb pve dps. Różnica jest taka natomiast iż trzeba wiedzieć kiedy przerwać combo i użyc GM(dobić przeciwnika) lub kiedy po prostu liczyć na fartownych crit z GM aby być może wygrać lub chociaż zbić przeciwnikowi więcej hp.
Froce Kick ( ja mam lv 20), Force Assault lv 20, Force Slash lv20 , Assassinate ( ja mam lv 9 ), Impact Stab lv 20, Force Assault lv 20, Infernal Impact ( ja mam lv 9 ) ← to jest pełne combo na pvp eu, jeżeli przeciwnik je przeżyje do dodajemy drugi raz COMP lub GM.
Musimy przewidzieć kilka sytuacji, np. bieganie za opponentem. ( gdy biegamy to używamy force kick,abyssal lub force assault ). Cały czas trzeba obserwować hp naszego wroga, gdy już go prawie nie ma to od razu castujemy GM, nie dajemy mu szansy na fartowne crity z gm lub trans. Po prostu czasami warto ominąć kilka shortów aby szybko dobić wroga. Na pasku pvp, muszą się znajdować takie skille jak force kick i abyssal, trans. Przegraliśmy pierwsze pvp z jakimś BL, biegaliśmy za jego COMPL, to w drugim dueal przestawiamy naszego force kicka i używamy go w momencie gdy on '' skacze po niebie ''. Pamiętajcie aby nie tracić głupio dmg i dps. Jeżeli nie wchodzą nam crity a nasze hp spada dosyć szybko to uderzamy np. GM, może wejdzie crit i nie ośmieszymy się tak bardzo. Musimy wiedzieć ile nasz crit z COMPL i GM potrafi zdjąć hp opponentowi, tak samo z shortami. Głównie chodzi o pewnego rodzaju wprawę. Z czasem będziecie robić combo nie patrzac w klawiaturę 
Jeżeli bijemy się z kimś na BM1 to używamy takie same combo na takich samych zasadach. Na TG natomiast powtarzamy bardzo często skille i używamy je tak aby rzucić na przeciwnika jak najwięcej debuffów które są w skillach jak np. doty czy tez trans.
Inaczej jest troszeczkę z FA i Wizzami. Musimy określić czy dany Fa bądź Wizzek mają dużo defa. Jeżeli posiadają mało owego współczynnika to czasami wystarczą 3x 1sze skille z combo pvp + compl.
Praktyczne zastosowanie skilli poniekąd opisałem Wam wyżej, każdy skill naprawdę może się przydać w najmniej oczekiwanym momencie. A najbardziej na freestyle pvp czy też pk pvp.
Z BM3 synergia sprawa jest prosta jak pisałem wcześniej, musimy bardzo często używać fatali aby przeciwnik nas nie wywracał, bardzo często po prostu nie opłaca się castować wszystkich trzech synergi tylko lepiej grać jedną z 3x fatalami. TG: ABAA 3x fatal, jeżeli jesteśmy w stanie dalej kogoś bić to znowu ABAA 3x fatal ( użycie fatala na BM3 powoduję iż opponent nie może nas wywrócić,zestunować )
Down, Konck Back, Stun, Umovable
Tak wywrócic i zestunować. W Cabalu posiadamy4 x różne efekty, które 3x z nich FB nie może w 100% sposób uniknąć przez brak jakiego kolwiek immuna . Jest to: Down, Konck Back, Stun, Umovable. Zwiększając nasz honor czy też używając buffa Resist Intension możemy w większy lub mniejszy sposób radzić sobie z owymi efektami. O ile wkleja nie jest jakimś wielkim problemem bo przecież sami również możemy kogoś wkleić to stun down i knock back potrafią niezle wkurzyć, szczególnie na tg. Dlatego też na bm3 musimy często używać 3x fatale, nie zapominajcie iż FA i wizz bija z daleka, wa i bl maja immuna, a fs po ep10 też coś dostanie ( doczytajcie ) a co ma fb aby walczyć z efektami ? Wielkie nic. Dlatego musimy kombinować a częste fatale to jedna z moich propozycji na uniknięcie downa i knock back. Istnieje też inny sposób aby uniknąć down i knock back. Działa on w 100% zawsze. Możemy być totalnie anty wywrócenie. Trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić ( działa również na pve, bossy itp. ) [ video niżej ]
Pierwsza sytuacja pokazuje iż Didso ( pozdrawiam ) ma 20hr, ja używam Down Breaker + compl warka, więc nie posiadam 100% downa, i być może miałem farta ale Didso się nie przewrócił.
http://www.youtube.com/watch?v=zTgMC...ature=youtu.be
Natomiast drugi link pokazuje Didsa bez żadnego tittla, ja znowu używam Down Breaker + compl więc mam grubo ponad 100% down i co się dzieje ? Didso znowu się nie przewrócił
http://www.youtube.com/watch?v=PKlbv...ature=youtu.be
Po prostu w momencie kiedy słyszymy lub widzimy animacje przeciwnika czy tez wrogiego bossa to używamy fade, w ten sposób nasz opponent nie może nas wywrócic.
Stun to jedny efekt z którym nie możemy nic zrobić, dlatego też mam runke na stun resist a nie magic attack.
Dash, Fade, debuffy w Combo- tak niestety ale jeżeli chcecie coś znaczyć na pvp to musicie posiadać umiejętność używania dasha fade i debuffów w combo. Jak to zrobić ? Jak je zacastować ? [video niżej ]
http://www.youtube.com/watch?v=Fyz8TnrDV-Q
Bardzo prosta sprawa i już tłumaczę, po kliknięciu na dummy i włączenia combo, klikam byle jaki skill aby moja postać biegła do dummy, ja akurat kliknąłem 4, następnie klikam alt+3( dlatego alt+3 bo tak akurat znajduję się mój debuff), po czym znowu szybko kilkam byle jaki skill aby combo się nie zerwało, i tak ze wszystkim
cała filozofia. Fade natomiast musiał bym Wam już pokazywać na drugim kompie, bo na tym nie mam fps gdy nagrywam. ( tak do fade potrzeba trochę fps i całkiem niezly internet ) więc o ile normalnie mogę zrobić fade w combo tak z nagrywaniem nie bardzo.
Warto pobrać mały skrypt do interentu. Leatrix Latency Fix 1.23. Sam go używam i dzięki niemu dużo łatwiej robi się fade.
Podsumowując : PVP w cabalu głównie zależy od 3 czynników
a) Szczęśliwe crity
b) eq
c) mój skill
i właśnie nad tym trzecim czynnikiem musimy pracować cały czas. Na początku może być ciężko lecz z biegiem czasu wszystko zrobi się łatwe. Odnośnie pvp nie zostaje mi nic jak życzyć Wam wielu critów i przypiętej łatki pt. potrafię grać.
Czas na mój sprzęt w cabal, czyli co mam kupić, jaki bulid itemowy jest najlepszy ? I wiele Waszych innych pytan na które spróbuje odpowiedzieć.
GEAR
Bulid pod względem itemów dzielimy na:
1) amp bulid
2) crit bulid
3) mix bulid
AMP Bulid -próbujemy zyskać jak najwięcej ampa, ampa wkładamy dosłownie wszędzie, kask 24cd 7amp 7 rate, bronie z amp. W zależności czy chcemy być full amp czy tez mix amp i w zależności od naszego portfelika budujemy secik. Bronie mogą być 7 amp mith +x bądz też topazy 7amp24cd lub zwykle 7amp 20cd. Dla bogatych 7amp24cd mith. Czy to się opłaca ? Raczej nie
ja bym na amp już teraz nie stawiał.
CRIT Bulid- próbujemy zyskać jak najwięcej cd, cd analogicznie do sytuacji z ampem, wkładamy wszędzie z tym że kask 40cd 7rate. A Bronie of course full cd, jeżeli jesteśmy bogaci to mith 40cd a jak nie to jakieś przejściówki jak np. topazy 40cd. Dobra opcja na pve, troszeczkę słabsza na pvp.
MIX Bulid- W secie liczą się 3x itemy ( najbardziej ) bronie oraz kask, w naszym secie jeden part musi być 24cd 7amp + jeden part 40cd i jeden 40cd 7 rate. Najczęściej to czapka jest 40/7 rate bo ''najłatwiej'' ją zdobyć. Nie oszukujmy się, parta mith 40/7 nie zrobimy a nie ma sensu robić crystal 40/7 rate topaz. Po co tracic attack, dlatego tez bronie mith jedna 24/7amp, druga 40cd a kask jak pisałem wyżej 40/7rate. Oczywiście można inwestować przejściówki jeżeli nie posiada się alz. Moim zdaniem to najlepsza opcja, dobra na pvp i pve. Pamiętajcie że ludzie w cabalu będą mieć tylko więcej defa, więc potrzebujemy amp aby się przebijać przez defa.
Pisze tutaj bardzo często o jakiś overprice itemach. Podstawowy set dla każdego fb to :
kask 36cd s tit / osmium
suit 7 amp osmium
gloves 7 amp s tit
boots 7 amp s tit
first weapon np. mith 20cd +x
second weapon mith 20cd +x / lapis 30cd
Jest to secik dla początkujących graczy, do tego dodajcie sobie vamp stuff ringi of luck, ringi of critical najczęściej na początku są +1, pelerynke of fighter +6, czarną deske z port lux.
Gdy już osiągniecie coś takiego to decydujemy w jaki bulid chcemy isc, jak wyżej napisałem amp a może cd czy tez mix ? Decyzja należy do Was.
I to na tyle z podstawowych informacji na temat itemow. Zaczynam teraz wyższy lvl gear.
Jakie RW3 byś polecił ? Generalnie są dwa rodzaje dobrych rw3, pod pvp i pve. Pod pvp to nic innego jak rw3 full resist na cr, ewentualnie jak ktoś się boi wbijać trzeci slot resist cr ( 49% szansy tylko jest ) to wbijamy resist amp [ tzn ja bym wbił ] więc rw3 na pvp to craft resist cr + 3x sloty cr resist lub 2x sloty cr resist + 1x amp resist.
Bike na pve to trochę inna sprawa. Kartki na crafty są mega overpriced. Moim zdaniem najlepsze bike to craft amp, 2x amp + 1x cd slot. Czemu tak ? Możemy osiągnąć 5amp z craft i 8amp z slotów + 8cd ze slota, mega dużo amp powoduję iż w przyszłości nie będziemy mieć problemów z przebiciem się pomimo np. cd bulid. Ale pisząc prawdę to każde rw3 z max craft cd/amp i slotami cd/amp będzie lepsze niż k-red ( przynajmniej w ep8 i 9) w ep10 chyba trzeba będzie myśleć o rate ale to może być fake info.
Jaki pet proponujesz ? Więcej cd czy też amp ? Najlepszym petem będzie mix cd z amp ale strasznie ciężko coś takiego zdobyć, sam mam w pecie 4amp 1cr i 5attack i podobna mi się na pvp. Lecz na pve pewnie taki pecik 6-8cd będzie uber 
a co z Prideusami ? Prideusy mogą być całkiem ciekawe przy 14cd+ ale raczej tylko na low dungach, no chyba iż posiadamy prideusa full amp bądź full cd bądź full opcje mixowane { z atakiem by się zastanawiał czy wchodzi w grę } wtedy oczywiście nosimy prideusa.
Jeżeli posiadacie jeszcze jakieś pytania [ ale nie typu co jest lepsze red osm katana 36 czy mith 20cd ] tylko coś konkretnego to piszcie śmiało, na pewno odpowiem.
No i właśnie, co zrobić aby moje bm3 było lepsze ? Po prostu zlejcie amp bulid 
Mity odnośnie FB
-Tak musimy zdobywać jak najwięcej magic attack.
-Tak magic amp również się przydaje ale nie na BM1 lecz przy pvp- freestyle pvp
-Tak FB jest w****iający na tg i to nawet bardzo 
-Tak prawdopodobnie posiadamy najmocniejsze skille z gm i compl
-Tak prawdopodobnie posiadamy najlepszy dps na bm3
-Tak można zatrzymać combo w BM1- jak ? Już pokazuje
Robimy normalnie combo po czym, i w trakcie combo używamy cannonów, nasz pasek combo się zatrzyma
dobre jak np. chcemy zdebuffowac w combo coś a brakuje nam czasu aby złapać ogar.
http://www.youtube.com/watch?v=ZQh5w...ature=youtu.be
Nie będę oceniać FB w skali punktowej, mogę tylko napisać iż jest to naprawdę bardzo dobra postać i na pewno nie będziemy się przy niej nudzić.
Nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo i to by było na tyle
jeżeli tylko coś zapomniałem, od razu pisać ! Jeżeli są jakieś błedy, również od razu pisac ! Uwagi ( może gdzieś się myle ) to również od razu pisać ! Dziękuje za wytrwałość dla tych co przeczytali te 13 kartek w office
( no no prawie 14 ) i cóż, powodzenia i do zobaczenia w grze
uni
Last edited by BzyxXx; 13-11-2012 at 09:35.
-
Bardzo dobra robota! Niewiele przeczytałem ale tylko dlatego, że nie gram FB (w sumie prawie w ogóle już nie gram). Napewno się przyda zaczynającym jak i już długo grającym graczom FB
-
Zmień server na Jupiter to może zachce Ci sie troche bardziej grać :-)