UGTV
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 22 of 32

Thread: The war Channel (Tierra Gloriosa) Poradnik

RapsodiaDeValois's Avatar

Character Name
     (GA)Rapsodia
    Character Level
      164
    Character Class
      Wizard

Status: Offline

Default The war Channel (Tierra Gloriosa) Poradnik

Krótki poradnik na temat TG.
    No to zaczynamy.

Tierra Gloriosa- specjalny channel pojawiający się co 4 godziny na wszystkich serwerach czyli o 10.00, 14.00, 18.00, 22.00, 2.00 w nocy, 6.00 rano.
    Mamy 3 tierry podzielone wg leveli:
    1) 95 -129
    2) 130-149
    3) 150-170

Żeby wejść na TG MUSISZ mieć 1 kk alz w inventory. I oczywiście odpowiedni lvl.

Możemy wejść na TG z poziomu widoku wszystkich channeli klikając szybko na naszą tierrę, ale lepiej wejść kiedy jesteśmy już na jakimś channelu a w prawym rogu pojawi nam się zapytanie czy chcemy dołączyć do misji war. Klikamy na "join" i czekamy. Jak pojawi nam się okno, że nie udało nam się połączyć NIE KLIKAMY NA NIE, nie robimy nic tylko czekamy dalej W koncu po tym całym czekaniu lądujemy w lobby. Lobby wygląda tak:

Co najważniejsze w tym screenie to to co macie w prawym górnym rogu.
    Capella/Procyon:Te numery przedstawiają graczy z capelli i procyonu gotowych wejść do gry. Pierwszy numer przedstawia jak dużo osób może wejść, kiedy misja się zacznie a ten drugi numer pokazuje jak dużo osób z danej nacji jest na channelu. Max to 125 osób z każdej nacji. Po ostatnim updacie jeśli np procyon przegra war o 13 to następnego dnia będzie miał na tym warze 5% więcej graczy, jeśli znowu przegra- kolejne 5%, ale nie więcej niż 25%. Jak procyon wygra to traci całą przewagę nawet jeśli miał 25% więcej- na następnym warze będzie taka sama ilość graczy z procyonu i capelli przeciwko sobie. Dopiero kiedy capella przegra przeciwko takiej samej liczbie przeciwników z procyonu to dostaną 5% więcej.
    Waiting list: Trzeci numer- określa Twoje miejsce w kolejce do wejścia. Jak masz szczęście i dobry sprzęt i internet to od razu masz "able to enter"- czyli od razu wbijasz na wara jak się rozpocznie. Jak ktoś przed tobą wbije bądź się wyloguje, to twój waiting list się przewija do góry. Na tym screenie mój wating list to 12.
    Member list: - jak wciśniesz "v" to widzisz całą liste graczy w lobby, możesz ich zapraszać do party, widzieć kto ma party a kto nie, widzieć ich scora (już po wejściu na tg).

War channele pojawiają się o pełnych godzinach, a wary na nich rozpoczynają się 10 min po tej godzinie. Więc np o 13.00 dołączasz do war channela a potem w lobby czekasz 10 minut na rozpoczęcie misji.

Nagroda za udział w TG:
    Za wygranie/przegranie każdej dostajemy taka samą ilość war expa, zależną od tego czy mamy premke, BB+ albo obie te rzeczy:P za przegranie bez BB+ i/lub premki dostajemy 40 wexpa (chyba, że jesteśmy w 30% najlepszych z tych którzy nabili punkty-> wtedy dostajemy 44 punkty). Jeśli mamy premke bądź bb+ dostajemy 50 war expa, jak obie te rzeczy to 60 i analogicznie jeśli jesteśmy w 30% najlepszych to dostajemy 10% więcej czyli w tym wypadku 66 punktów.
    Jeśli wygramy to bez premki/bb+ dostajemy 80 wexpa, (77 jeśli jesteśmy w 30% najlepszych), z premką bądz bb+- 100 wexpa, z obiema 120 + oczywiście jak jesteśmy najlepsi kolejne 10%, więc max z premką i bb+ to 132 punkty warexpa.
    Za udział w TG dostajemy też Buff Capsule Cube (High) Dostajemy też trochę alz Jeśli budowaliśmy za alz a nasza nacja wygrała to dostajemy zwrot 80% tego co wydaliśmy na budowę, jeśli jednak nasza nacja przegrała nie dostajemy takiego zwrotu. Dostajemy też pnkty AXP. Co zrobić, żeby dostać naszą nagrodę? Po zakończeniu wara pojawia nam się takie okno jak na screenie:
    . W lobby w prawym dolnym rogu pojawia nam się informacja, że mamy wiadomość. Klikamy przycisk"L" i wybieramy wiadomość "mission battle reward".

Następnie wciskamy na napisy "recive" pod alz, AXP i pod Buff Capsule Cube, a na koniec zamykamy wszystko symbolem "x". W naszym inventory pojawia się wtedy nagroda, którą otwieramy klikając na nią myszką. Dostajemy Buff Capsule - jak mamy szczęscie możemy dostać taką, która jest warta nawet 100 kk. Ja zawsze dostaje buff capsule lvl 3 czyli tylko 500 k ;-)

Żeby dostać nagrody:P musimy nabić 30 punktów i być na channelu TG kiedy war się kończy.
    Punkty dostajemy za bicie przeciwników, wieżyczek, bram (10 000 dmg-1 punkt), za śmierć dostajemy 1 punkt (teoretycznie- za 10 000 otrzymanego dmg, dla mnie 1 pkt bo mam 11 000 HP:P)oraz za budowanie za alz- resurection, warp 9 pkt, duże wieże 3 pkt, średnie- nigdy nie budowałam ale myślę, że 2 pkt i małe za 1 pkt. Resy i warpy budują się najdłużej, małe wieże od razu po kliknięciu na panel. Uwaga- za budowanie jako party lider za punkty NIE dostajemy punktów.
    Żeby przejąć baze przeciwnika musicie zniszczyć Sage'a, który jest w środku bazy przeciwnika. Na screenie to to coś koło Thorna, który specjalnie dla was zrobił screena prosto z bazy capelli:P Dzięki

Więcej o budowaniu:
    Mamy coś takiego jak Fixed Towers i Portable Towers. Różni się to tym, że te miejsca pod fixed towers są rozsiane na terenie całej mapy i można na nich od razu budować bez potrzeby kupowania specjalnego panela (z tych kupowanych- portable towers). Mamy 60 miejsc na war mapie na których możemy budować fixed towers. W bazie mamy 6 takich miejsc (2 miejsca za schodami w bazie są zajęte automatycznie od początku wara przez 1 ressurectiona i 1 warpa). Przy control points (punkty które przejmuje się podczas walki) mamy kolejne spoty pod fixed towery: przy małym punkcie- 1 spot (mamy 6 małych punktów na mapie), przy średnim-3 spoty pod budowę (mamy 6 takich na mapie), i przy duzym punkcie (alpha, omega,centre) mamy 8 spotów na budowanie fixed towers).
    Dla przykładu tak wygląda mały punkt:

Guardian ( strażnik punktu, możesz go wybudować po przejęciu punktu, jeśli jest wybudowany przez przeciwnika musisz go zniszczyć, żeby zająć punkt. Czasami zamiast guardiana jest legacy barier- takie coś na punkcie- wtedy to niszczysz)

Jak zabijesz guardiana pojawia się skrzynka ( jak po zabiciu każdego bosa). W skrzynce masz potki, które możesz użyć tylko i wyłącznie podczas wara (znikają po warze) i Legacy Weapon.
    Legacy Weapon- specjalna broń dostępna jedynie na TG. Zobaczcie sami jej staty:

Rodzaje potionów: (wszystkie to max crafty więc nie możesz ich wsadzić w pasek skrótów tak jak zwykłe potki)
    *Sword Master Potion
    *Magic Master potion
    *Reflect potion
    *Vitality Potion
    *Vitalregen Potion
    *Evasion Potion
    *Manacondense Potion
    *Sharpness Potion
    *Hardness Potion

Czas budowy wież:
    Fixed towers:
    Small – 20 sekund
    Medium – 40 sekund
    Large – 60 sekund
    Special – 150 sekund
    Portable Towers ( 20 sekund szybciej niż fixed)
    Small – od razu
    Medium – 20 sekund
    Large – 40 sekund

Koszt budowy (tylko budując za alz dostajemy punkty)
    Small – 100 Build Points bądź 500,000 Alz
    Medium – 150 Build Points bądź 700,000 Alz
    Large – 200 Build Points bądź 1,000,000 Alz
    Special (res, warp) – 500 Build Points bądź 1,500,000 Alz
    resurect-> wskrzesza cię w tym miejscu, w którym jest zbudowany. Kiedy umrzesz i pojawi ci się mapa, poprostu klikasz na wybrany niebieski punkt, w którym chcesz się pojawić.

warp-> możesz się przenieść do innego punktu, jeśli stoisz przy punkcie przy którym jest warp i jeśli przy punkcie, do którego chcesz się przenieść również jest warp.

Mapa TG:

W lewym dolnym rogu baza procyonow, w prawym górnym rogu baza capelli.
    W lewym górnym rogu- alpha, w dolnym prawym rogu omega. Po środku centre. To są największe punkty do zdobycia.

Żeby budować potrzebujesz paneli (portable), które możesz kupić w lobby (miejsce w którym czekasz na rozpoczęcie misji po dołączeniu do war channela)u gorcera (100k każdy, jak nie zużyjesz możesz sprzedać za tą samą kasę) albo już po rozpoczęciu wara w swojej bazie.
    Tak wygląda kupowanie tego w lobby:

Z tych małych, kupionych paneli (portable panels) możesz budować tylko wieże do ataku, obniżania defa etc ale NIE resy czy warpy, a one są najważniejsze na każdym TG. Warpy i resy budujemy na takich dużych zielonych panelach, które są przy każdym punkcie i w bazach. Pamietaj, żeby budować resy bo bez tego nie można wygrać, jeśli zabudujesz wszystkie te panele zwykłymi wieżami to gdzie postawisz ressurecty bądź warpy?
    tak wygląda panel na resa bądz warpa (fixed tower):

Żeby zbudować fixed tower musisz znaleźć nie zabudowanego spota od fixed tower. Musisz kliknąć na to coś co widzisz na screenie powyżej a wtedy wyskoczy Ci taki panel jak na tym screenie:

Z niego wybierasz co chcesz budować i jak- za alz czy za punkty.
    Nie możesz wybrać rozmiaru wieży jeśli budujesz fixed tower.
    Large towers bądź special towers możesz budować w bazie albo na dużych punktach( alpha, omega, centre).
    Medium towers i special towers możesz budować na wolnych spotach przy średnich punktach.
    Small towers i special towers możesz budować na wolnych spotach przy małych punktach.
    Special towers- res, warp- możesz budować tylko jako fixed towers.
    Nie możesz zniszczyć własnej wieży, nie możesz budować wieży na zajętym już spocie.
    WAŻNE! Możesz naprawiać fixed towers. Wystarczy stanąc koło takiej wieży i wcisnąć klawisz "R" (jak reprair). Wieża zaczyna się wtedy świecić na zielono, a Ty nie możesz nic robić poza naprawianiem wieży- jak podczas budowania. Kosztuje Cię to trochę alz- w zależności od tego jak bardzo przeciwnik uszkodził wieżę.

Więcej o Portable towers

Jak już wiesz, zeby ich uzyć musisz je mieć w swoim inventory. Żeby budować klikasz prawym przyciskiem myszy na FT panel w swoim inventory- wtedy pojawia się okno budowy i wybierasz co chcesz zbudować i w jakim rozmiarze. Jak już wiesz od tego zależy ile dostaniesz punktów (jeśli budujesz za alz) za budowanie i ile czasu to potrwa. Nie możesz zbudować resa ani warpa za pomocą portable tower. Kiedy zbudujesz za pomocą FT panel, zniknie Ci on z inventory i do kolejnej budowy musisz użyć następnego.
    Portable Towers będą na miejscu, w którym je zbudowałeś przez 3 minuty bądź do czasu aż zostaną zniszczone przez przeciwną nacje.
    Możesz budować Portable Towers wszędzie gdzie chcesz, dopóki jest to w zgodzie z zasadami co do odległości wież od siebie i od innych ważnych obiektów. Nie można budować zaraz obok Sage Ensingna, bądź obok Legacy Corów. Nie można zbudować więcej niż 3 wieże obok siebie. Ciężko to wytłumaczyć. Np. jeśli zbudujesz 3 małe wieże nie możesz zbudować 4 koło nich (mniej więcej odległość jednegg dasha). Jeśli zbudowałeś 3 duże wieże to odległość będzie wieksza- powiedzmy ze 2 dashe od nich możesz zbudować.

PAMIĘTAJ! KIEDY BUDUJESZ NIE MOŻESZ ROBIĆ NIC INNEGO POZA HEALOWANIEM SIĘ ZWYKŁYMI POTAMI NA HP. Dlatego dbaj, żeby zaczynać budowanie z full hp i z kompletem buffów, bo jesteś łatwym celem ataków.

Będąc w lobby warto również kupić item o nazwie Vital Gear(HP), który regeneruje więcej HP niż zwykłe poty. A jest to ważne, bo na TG mamy o wiele więcej HP niż normalnie. Kupujemy to u grocera na TG. Jeśli nie zużyjemy możemy to sprzedać za tą samą cenę za jaką kupiliśmy. To samo dotyczy Vital Gear (SP). Item ten regeneruje nam od razu jedną kostkę sp. Przydaje się jak nie mamy w party wizzarda.
    Vital Gear (HP):

Vital Gear (SP)

Ważne! Na warze nie możesz sobie stać i nic nie robić, nawet jeśli nabiłeś juz 30 punktów! Wtedy pojawia Ci się ostrzeżenie (prawy dolny róg) o tym, że zostaniesz wyrzucony z serwera jeśli nie nabijesz choć 1 punktu w przeciągu 5 minut:

Ostrzeżenie to pojawia się po 5 minutach bez nabicia punktu bądź bez zbudowania niczego.
    Nawet jeśli zbudujesz za punkty (wtedy nie dostajesz punktów do swojego wyniku) to i tak zniknie ci ten warning status Wystarczy tez umrzeć, żeby ci to zniknęło.

Personal Score

Twój wynik po zakończeniu wara. Punkty za bicie przeciwników, bram, budowanie za alz. Dodatkowo do Twojego scora wliczają się punkty za zabicie graczy przeciwnej nacji. Na TG 150-170 osoba z danej klasy, która otrzyma najwięcej punktów z 7 warów z danego tygodnia otrzymuje tytuł Storm Bringera po stronie procyon, a po stronie capella- Luminosity Bringer, a 10 kolejnych osób z tej samej klasy otrzymuje tytuł Storm Guardiana/Luminosity Guardiana. Daje im to dodatkowe staty:
    Guardian:

Jak widzicie tytuł Guardian na TG daje większy bonus, bo na TG generalnie mamy więcej HP. To samo tyczy się Bringera.
    dzięki Tiger za pomoc
    Bringer:

dzięki Ptys za pomoc
    Tytuły są przyznawane w nocy z soboty na niedziele, przed warem o 1 w nocy. Wtedy też resetuje się licznik scora i nabija się go od nowa.

Winning bonus:
    Jest otrzymywany za wygranie TG w sobotę o 21.00 na poziomie 150-170.
    Na tym warze zawsze walczy taka sama ilość przeciwników, nie działają żadne modyfikatory za przegranie. Winning bonus daje:

więc miło go mieć

Mam nadzieje, że pomoże wam to lepiej grać na TG
    Jak znajdziecie jakieś błędy albo coś jeszcze chcecie zapytać to piszcie.
    Last edited by RapsodiaDeValois; 10-08-2009 at 13:13.

Quote Originally Posted by Herms
    You're pure evil;o

a ja mam pytanko a raczej chce się dowiedzieć czy dobrze myślę czy jak zbuduje za alz np resa i przeciwna nacja mi ją zniszczy a my wygramy wara to dostaje zwrot za nią czy nie?:> btw co do statusu który wyskakuje że musisz wbić 1 pkt w ciągu 5 minut, to napisałeś że wystarczy wybudować coś za pkt i zniknie, to nieprawda to wiele razy budowałem tylko za pkt i mi to wyskakiwało

Character Name
     (GA)Rapsodia
    Character Level
      164
    Character Class
      Wizard

a mi nigdy nie wyskakiwalo a buduje za pkt przez wiekszosc wara i nic innego nie robie. musisz ukonczyc to budowanie a nie tylko zaczac moze z tym masz problem:P
    jak wygracie to dostajesz zwrot niezaleznie od tego czy zniszczono Twojego resa czy nie.
    a po trzecie- napisałam:P facetem nie jestem:P

You're pure evil;o

ano to sry ^^ co do wieżyczek i zwrotu to mi się wydawało że za zniszczone nie dostawałem :/ no ale jak napisałaś że 80% zwracają to może tyle mi nie zwrócili a co do poradniki to jest very nice :]

Mathiuser's Avatar

Character Name
     MarGanz
    Character Level
      104
    Character Class
      Force Archer

Poradnik świetny moim zdaniem. Dobrze, że napisałaś za co dostaje się Wexp, bo raz miałem dużo, raz mało, a czasami wcale

Ziemby's Avatar

Character Name
     BluePill
    Character Level
      Less than 100
    Character Class
      Warrior

Respect, za samo to że ci się chciało O.o
    BluePill || Warrior || Mercury || Procyon || OwNeD || 126+ LvL

Quote Originally Posted by Forbidden Island Dicoverer
    Have you seen it?
    It Looked like... Disconnect O.O

Character Name
     ArthusPL
    Character Level
      Over 9000

Nom ładny poradnik, napewno sporo ludzi skorzysta

ProGoku's Avatar

Character Name
     ProGoku
    Character Level
      100+
    Character Class
      Blader

nie jednemu moze sie przydac troche roboty ale napewno nie na marne
    RELIGIA!

Wcześniej czy później wsadzą Ci ją do gardła!

Areth's Avatar

Character Name
     Areth
    Character Class
      Blader

zrób jakis niewielki spis tresci na początku. poradnik jest dość obszerny więc tak będzie łatwiej szukać.
    Last edited by RapsodiaDeValois; 19-02-2009 at 19:13.
    Decode it:
    01010101 01010010 01001100001100110011001101010100

ProGoku's Avatar

Character Name
     ProGoku
    Character Level
      100+
    Character Class
      Blader

dodaj spis tresci, zrob z tego pdf'a i sprzedawaj na allegro
    RELIGIA!

Wcześniej czy później wsadzą Ci ją do gardła!

Character Class
      Blader

Brawo Rapsodia! .

Character Name
     (GA)Rapsodia
    Character Level
      164
    Character Class
      Wizard

Quote Originally Posted by Areth View Post
    zrób jakis niewielki spis tresci na początku. poradnik jest dość obszerny więc tak będzie łatwiej szukać.
    pomysle o tym w weekend:P
    ale i tak jak ktos nie zna sie na TG to calosc powinien czytac zeby nam polakom na TG obciachu nie robic:P

You're pure evil;o

Areth's Avatar

Character Name
     Areth
    Character Class
      Blader

chodzi mi bardziej o to ze jest wiele osob które sa często na tg i wiedzą wiele rzeczy na jego temat. ale nie wiedzą np. jak przeliczany jest wexp.

dlatego zaproponowałem stworzenie spisu tresci.
    Decode it:

.............
    Poradnik Bomba! :]
    Last edited by lukasz120; 25-02-2009 at 17:53.

Ziemby's Avatar

Character Name
     BluePill
    Character Level
      Less than 100
    Character Class
      Warrior

A który masz lvl? Score jest nabijane dopiero na TG, a nie TdB.
    BluePill || Warrior || Mercury || Procyon || OwNeD || 126+ LvL

Quote Originally Posted by Forbidden Island Dicoverer
    Have you seen it?
    It Looked like... Disconnect O.O

Areth's Avatar

Character Name
     Areth
    Character Class
      Blader

ech ziemby ziemby... on ma 129 lvl. nie moze wejsc na tdb...

z reszta to samo zauwarzyłem. mi sie score w zakladce char tez nie aktualizuje a potrafie dzien w dzien na tg bywac.
    Decode it:

Kapa's Avatar

Character Name
     Kapa
    Character Level
      170
    Character Class
      Force Blader

score aktualizuje sie tylko na najwyzszym tg. Tylko tam sa bringery i guardiany :P

EonVida's Avatar

Character Class
      Blader

Ciekawi mnie Score (Klawisz C - obok WExpa).

Jak to w końcu jest z tym, za co są dokładnie te punkty.
    Na czym polega zasada dostawania tych punktów i w jakiej ilości (nawet kiedy napis jest na Pomarańczowo).

Oraz, jak mogę się dowiedzieć ile zabiłem Procków na TG (np. tym o 18:00).

Character Class
      Blader

Co do zobaczenia ilości zabitych przeciwników z danego wara - nie ma takiej opcji - musisz samemu policzyć. Są jednak od tego tytuły - zabicie: 1 procka, 10, 100 itd.

Co do Score, wszystkie informacje znajdziesz w tym temacie, w poście pt. "System Lord of War".
    Last edited by VandraGor; 28-05-2009 at 18:02.

Character Class
      Wizard

Tytuł dostaje się po zabiciu
    1
    1000
    2500
    5000 procków
    dalej nie wiem....:P

Character Name
     (GA)Rapsodia